Forside Ud af huset Skal vi have et dataetisk råd?

Skal vi have et dataetisk råd?

Det er et spørgsmål, som bliver stillet gang på gang i denne tid, hvor etiske problemstillinger hober sig op omkring indsamling, opbevaring og brug af borgerens/ forbrugerens data. Mandag Morgen havde denne uge dedikeret en hel dags konference til at afdække argumenter for og imod forslaget om et dataetisk råd. Ekspertgruppen om dataetik var repræsenteret (ved gruppeformand Christiane Vejlø og IDA formand Thomas Damkjær Petersen) med det formål at indsamle viden, inspiration, erfaring og input til gruppens arbejde.

Direktør hos Mandag Morgen Lisbeth Knudsen styrede dagens program med hård og professionelt hånd og præsenterede som den første taler jurist i Tænketanken Justitia Birgitte Eiriksson (Eiriksson talte også til vores første datasalon). En overskrift fra Eiriksson var fx.  “Hvilket samfund ønsker vi?” med spørgsmål som “Hvilken grad af overvågning kan vi acceptere? og “skal der være grænser for brug af robotafgørelser?”.

Næste taler var Thomas Ploug- professor i teknologietik på Aalborg Universitet. Ploug lagde ud med en liste af udfordringer knyttet til databrug. Det være sig frygt og stress ved tanken om overvågning, stigmatisering og socialt pres.

Yderligere pointerede Ploug det faktum, at der er mange interessenter, og at de er inkompatible. Det lader sig altså ikke gøre at stille alle tilfredse med andre ord.

Pernille Tranberg – medforfatter på bogen “Dataetik- den nye konkurrencefordel” (sammen med gruppemedlem Gry Hasselbalch) kom på banen med argumenter for retten til ikke at blive genkendt som sig selv på nettet. Tranberg kom blandt andet med eksemplet, at hun fik billigere flybilletter ved at VPN’e sig til at søge fra Tyskland i stedet for Danmark. Der skal mere transparens på banen mener hun.

Anne Marie Gerdes gav som medlem af etisk råd lidt indblik i hvordan der er at arbejde med etik.

Så var der politisk debat med Josephine Fock (Å), Ida Auken (B), Karin Gaardsted (A) og Torsten Schack Pedersen (V). De fleste var enige om, at et dataetisk råd er en god idé, men Auken manede til koldt vand i blodet. Det er vigtigt at finde den rigtige løsning fremfor den hurtige. Og det skal ikke blive en “flueben ved den” løsning, men noget med reelle muskler. Måske snarere en vismand var også et forslag.

Efter pausen fortalte nyrekrutterede Facebook Head of Public Policy Martin Ruby lidt om Facebooks initiativer og forsikrede, at det lige nu ret upopulære sociale medie bruger ekstra mange ressourcer på databeskyttelse og for f.eks. at sikre at der ikke kan manipuleres i forbindelse med valg.

Den private sektor var repræsenteret ved seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, gruppemedlem Thomas Damkjær Peternsen IDA og Christian Hannibal fagleder for digitalisering i Dansk Industri. Og den offentlige sektor var repræsenteret ved Undervisningsminister Merete Riisager, Laila Kildesgaard fra KL, Per Brockhoff Institutdirektør DTU Compute og Rasmus Malver, talsperson for Foreningen mod Ulovlig Logning.

Har du en holdning om datetik? Det er muligt at deltage i vores ekspertgruppes dataetik salon torsdag den 24 Maj. Meld dig på med det samme.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here