Forside Møder Heldagsworkshop med prototyping

Heldagsworkshop med prototyping

I vores arbejde i ekspertgruppen om dataetik er det vigtigt at vi trækker på viden fra mange forskellige interessenter og fagområder. Vi kan umuligt afdække alt der knytter sig til emnet dataetik inden vores aflevering til Disruptionrådet i september, men vi kan lytte til rigtig mange af de holdninger, meninger, viden og erfaringer, der findes i Danmark og internationalt. Det handler ikke kun om teknologibranchen, som ganske indlysende beskæftiger sig rent teknisk med håndtering af data. Det handler også om små og store virksomheder, som arbejder med data, og ikke mindst fagprofiler og virksomheder, som tager udgangspunkt i mennesker.

Selvfølgelig er der masser at hente i tekniske eksperter. Men der er – når vi taler dataetik- i den grad også afgørende spørgsmål, som skal stilles omkring samspillet mellem mennesker og teknologi. Om hvilke værdier vi navigerer ud fra som virksomhed og som samfund. Og hvilken verden vi ønsker at skabe og leve i. Derfor finder vi det vigtigt også at invitere fx. filosoffer, antropologer, psykologer og pædagoger indenfor i vores åbne dataetik samtalesaloner.

Vi valgte derfor også at skyde vores maraton-workshop i gruppen igang med en session om etikkens historie og om etiske arbejdsmetoder ved lektor i filosofi og videnskabsteori på RUC Søren Riis og post doc i etik og politisk filosofi Frej Thomsen.

Vi havde sat en hel dag af til workshoppen med gruppen. Det er vigtigt med god tid, når vi både skal afdække temaer, værdier, udfordringer og muligheder, have input fra eksterne gæster og arbejde praktisk med en række forskellige øvelser i arbejdet hen mod konkrete anbefalinger. Læs evt. det kommisorium vi overordnet navigerer ud fra.

Vi brugte en del tid først på dagen på at gennemgå forskellige overordnede temaer, som vi havde isoleret efter vores første møde og sat sammen med eksterne inputs fra den første samtalesalon samt fra mailboksen her på siden (til højre), hvor mange forskellige mennesker også er flittige til at komme med forslag, tanker og idéer. Hvert gruppemedlem fremlagde sine tanker om et udvalgt tema for resten af gruppen og herefter bidrog alle med yderligere at belyse emnet fra så mange sider som muligt. Det kunne f.eks. være bias i teknologien, ejerskab og selvbestemmelse og bæredygtige forretningsmodeller.

Over middag havde vi endnu en session med en ekstern ekspert. Denne gang iværksætter og tidligere rådgiver for flere franske regeringer Tariq Krim. Tariq lavede bl.a. en analogi mellem “slow food” og “slow web” som modsætning til “fast food” og “fast web”, og vi talte især om digitale kvalitetsprodukter, brugerfokus, gennemsigtighed og digital ansvarlighed.

Vi var i gruppen enige om, at det var en god idé at komme tidligt igang med at prototype nogle anbefalinger, som vi så kan stressteste i forskellige sammenhænge og udbygge eller helt udskifte hvis nødvendigt undervejs. Så hen af eftermiddagen trak vi i arbejdstøjet og begyndte for alvor at nedkoge inputs og research til mere konkrete anbefalinger. Idéerne flød og vores indledende øvelser havde lagt fundamentet for, at der kom masser af ret konkret output. Alt i alt en virkelig konstruktiv og effektiv arbejdsdag.

Nu fortsætter arbejdet med at nedkoge og massere alle de mange inputs og næste begivenhed er vores åbne datasalon den 24. Maj kl. 17-19. Hold øje her på siden, hvor tilmelding kommer på snart. Og husk at du også har muligheden for at komme med din anbefaling til hvordan virksomheder i fremtiden kan arbejde ansvarligt med data og måske endda bruge det som konkurrencefordel. Se kommissoriet for mere om den konkrete opgave vi arbejder ud fra.

Så har vi endnu et åbent arrangement den 16. Juni til Folkemødet. Kom og vær med hvis du er på Bornholm.

Vi ses!

Christiane Vejlø

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here