Forside Saloner Første samtalesalon om dataetik

Første samtalesalon om dataetik

dataetik samtale salon ekspertgruppen om dataetik

Arbejdet med ekspertgruppen for dataetik er igang, og vi har nu afholdt vores første åbne Samtalesalon. En kæmpe tak til alle der mødte op og brugte aftenen på at drøfte og dele idéer til god datahygiene.

Der var digitale eksperter, forskere, antropologer, start ups, forfattere, corporates, programmører, optimister, skeptikere, fremtidsforskere, filosoffer og mange flere. Det var godt, for alle gode idéer opstår i krydsfelter. Bliv ved med at dele jeres tanker og konkrete anbefalinger. F.eks. via formularen her på siden.

Salonen var udsolgt og Erhvervsminister Brian Mikkelsen kickstartede eventen med en tale om muligheder og udfordringer. Cambridge Analytica som et eksempel på hvad vi skal undgå, en snak om Israels resultater med dataprojekter indenfor sundhed samt en opfordring til at skelne mellem hvad man kan, og hvad man bør.

Vi havde inviteret 3 talere – Anders Kjærulff- teknologiskeptiker og debattør, Birgitte Arent Eiriksson Jurist og Natalie Schluter Head of Data Science ved ITU. De tre profiler kom med hver 2-3 begrundede anbefalinger om ansvarlig håndtering af data. Anbefalingerne spændte vidt fra ”etablering af kritisk infrastruktur” til ”gennemsigtighed og “hjælp til udnyttelse af rettigheder” samt ”investering i forskning om data”.

De konkrete anbefalingerne blev stresstestet og udfordret og masseret gennem en spørgemenu rundt omkring ved bordene. Det var en livlig, forfriskende og konstruktiv debat, der mundede ud i, at grupperne fremlagde deres tanker og justerede anbefalinger. Der kom masser af input til, hvad der er god dataetik og hvilke værdier vi som danskere gerne vil navigerer ud fra.

Som en sidste opgave skulle alle deltagere aflevere deres helt egen anbefaling. Vi har selvfølgelig lyttet, taget noter og samlet det hele ind. Næste uge har vi et heldagsmøde i ekspertgruppen og rigtig meget af det vi talte om igår vil komme på bordet der.

Vi glæder os allerede til at diskutere videre ved den næste åbne Samtalesalon om dataetik d. 8. maj. Hold øje med hjemmesiden hvor vi lægger link op til tilmelding. Udfyld kontaktformularen her på siden med din egen gode anbefaling og hop på sociale medier under #dataetik og deltag med dine tanker og idéer.

Christiane Vejlø

Formand for Ekspertgruppen om Dataetik